Андон Андонов - полицаят, наказан най-тежко за превишаване на полицейските си

...
Андон Андонов - полицаят, наказан най-тежко за превишаване на полицейските си
Коментари Харесай

Полицаят Андонов няколко пъти след побоя търсил студента Марчев

Андон Андонов - служителят на реда, наказан най-тежко за превишаване на полицейските си пълномощия по време на миналогодишните митинги, няколко пъти се е доближавал до протестиращия Евгени Марчев и го е питал дали в реалност той е този, който е бит на митингите, пробвайки се евентуално да го сплаши. Това описа пред студентът Евгени Марчев, който бе пребит зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 година, а неотдавна бе поканен в Народното събрание на изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков за полицейското принуждение.

За въпросния от началото на 2021 година

" Нямах упования, само че ми се щеше да чуя какво се е случило досега с инспекциите по нашия случай. Защото никой нищо не ни е споделил за тази една година - повдигнато ли е обвиняване на някой от служителите на реда, кои са те, какво е събрано като доказателствен материал ", разяснява Марчев.

" Г-н Андонов, и след събитията на 10-и юли продължаваше да управлява служителите на реда на митинга в продължение на месеци. Тоест, неговите санкции, каквито и да са те, те са влезнали в действие на някакъв по-късен стадий, тъй като той по никакъв метод не е отхвърлен от събитията. Освен че присъстваше на митингите, господин Андонов няколко пъти се доближаваше до мен, след 10-и юли, и ме питаше дали аз съм Евгени, този бития от митингите, и че ме е разпознал. Беше ми доста необичайно, че този служител на реда идваше да ме разпитва и да приказва с мен, след побоя. Това за мен е доста притеснително, тъй като съм сигурен, че полицията е видяла тези записи и не става дума единствено за наказване, а за превантивни ограничения. Те не са взели превантивна мярка да отстранят този човек от митингите. Т.е., те са видели какво той е приключил на 10-и юли и по какъв начин управлява служителите на реда, които са му на послушание, и явно са били удовлетворени от него, щом са го оставили да продължава да бъде на митингите в продължение на месеци. А те показаха нас като лъжци ", ядосва се Марчев.

Той споделя, че не е разбрал чия е отговорността за случилото се. " Фактът, че самият основен прокурор Гешев пристигна в Народно събрание, говореше, че той няма желание да каже нищо от това, което сигурно знае. Но, в случай че прокуратурата не е стимулирана по никакъв метод да събере доказателства, не е стимулирана да ги внесе, не е стимулирана да направи нужното изследване, то ние по никакъв метод не можем да стигнем до неоправдателни присъди ", е песимистичен той.

По думите му не е хубаво жителите да застават против полицията, само че повода това да се случи е тогавашната власт, която в продължение на месеци използваше служителите на реда като изкупителни жертви. " Дори на 2-ри септември гневът на хората не беше ориентиран към служителите на реда, само че те го поеха. Гневът беше към властимащите. Не желая да слагам леке върху Министерство на вътрешните работи. Извинявам се, в случай че тези събития наподобяват по този метод. Нашата цел да излезем да кажем обстоятелствата не е да опетним полицията. Но Министерство на вътрешните работи не би трябвало повече да се употребява за политически поръчки, като изкупителна жертва и инструмент на всяка една политическа власт ", заключи той.

Още по тематиката за полицейското принуждение:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР